środa, 7 listopada 2012

motylkowe ciasteczka

        Witajcie :). Przepraszam, że zniknęłam na tak długo, ale do niedawna ilość zajęć po prostu zawładnęła mną całkowicie. Zabrałam się jednak do pracy i oto efekt: obiecana pierwsza próba wypieków z "dekoracji ciast". Na pierwszy ogień poszły kruche ciasteczka udekorowane lukrem królewskim. Są bardzo smaczne i robią doskonałe wrażenie estetyczne. Co prawda wykonanie jest dosyć czasochłonne (razem z dekoracją to ok 5 godzin), uważam jednak, że efekt jest warty włożonego wysiłku. Treść przepisu wzbogaciłam o uwagi, które nagromadziły się podczas pieczenia. Mam nadzieję, że uznacie je za pożyteczne :). Przepis na lukier królewski znajdziecie w zakładce porady. Życzę miłej lektury i nowych inspiracji :). Do dzieła!

kruche ciasto (porcja na około 20 ciasteczek, zależnie od grubości), przepis zaczerpnięty z "dekoracji ciast"
sładniki:
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • aromat lub ekstrakt waniliowy
 wykonanie: 
  1. zmiksuj masło z cukrem na lekką kremową masę.
  2. dodaj jajko i aromat waniliowy, wymieszaj.
  3. przesiej połowę mąki do miski i zmieszaj z masą. To samo zrób z drugą połową mąki i jeszcze raz dobrze połącz składniki.
  4. zagnieć gładkie ciasto, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. UWAGA: polecam umieścić ciasto w lodówce na dłużej, ok godziny, albo użyć zamrażarki, ponieważ po pół godzinie w lodówce jest nadal bardzo miękkie i delikatne, co utrudnia rozwałkowanie i wykrawanie ciasteczek.
  5. rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C.
  6. rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 4 mm i wykrawaj ciasteczka. UWAGA: jeśli ciasto jest za słabo schłodzone i bardzo delikatne, należy użyć sporo mąki do posypania stolnicy i wałka, nie należy jednak wgniatać więcej mąki do ciasta, bo ciasteczka będą twarde po upieczeniu.
  7. ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok 10- 15 min, aż staną się złocistobrązowe.
dekoracja:


czego będziemy potrzebować:
  •  co najmniej 2 barwniki spożywcze (jeśli wszystkie ciasteczka dekorujemy w ten sam sposób)
  • ok 450 g lukru królewskiego (moim zdaniem wystarczy mniej, ok 200 g, ale to kwestia "szczodrości" ;)) 
  • odrobina wody
  • co najmniej 2 rękawy cukiernicze
  1.  przesiej do miseczki 150 g lukru królewskiego i zalej go niewielką ilością wody. Dodaj wykałaczką odrobinę wybranego barwnika i stopniowo zwiększać intensywność barwy. Wymieszaj składniki metalową łyżką. lukier powinien mieć konsystencję odpowiednią do obrysowywania konturów (patrz: porady).
  2. umieść końcówkę cukierniczą wewnątrz rękawa cukierniczego lub odetnij jego końcówkę. nałóż do środka ok 3 łyżek lukru i obrysuj krawędzie ciasta.  W razie niepowodzenia wytrzyj lukier i zacznij od początku :).
  3. rozcieńcz pozostały lukier małą ilością wody, tak, aby nadawał się do wypełnienia powierzchni (patrz: porady).
  4. napełnij do połowy czysty rękaw cukierniczy i odetnij róg. Wypełnij obrysowane kształty lukrem, kierując się od krawędzi do środka. Pozostaw ciastka do wyschnięcia na 4h. 
  5. przygotuj nowy lukier w wybranym kolorze (najlepiej inny niż poprzedni). Jego konsystencja powinna pozwalać na wyciskanie kształtów (patrz:porady). Udekoruj ciasteczka wedle uznania i pozostaw do wyschnięcia. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz