niedziela, 25 listopada 2012

Ciasteczkowy zawrót głowy

      Znów nastał okres długich, chłodnych wieczorów. To idealny czas na nadrobienie braków w lekturze, filmach i... pieczeniu. Co tu wybrać? Najlepiej jakiś szybki, łatwy w wykonaniu przepis, który daje przy tym mnóstwo radości. A cóż może cieszyć bardziej niż wykrawanie ciasteczek :)? Tym  razem jednak postawiłam na coś więcej niż zwykłe kruche ciasto (w końcu czasu jest teraz sporo) i w wykorzystaniem technik zawartych w "dekoracji ciast"  wykonałam "kwieciste" i "kropkowane" ciasteczka. Mam nadzieję, że słodycze przypadną wam do gustu i zainspirują do przygotowywania kolejnych wspaniałych słodkości :). Zapraszam do czytania i komentowania.

ciasto kruche (tym razem skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson. Zdecydowanie przyznaję pozytywną notę, ponieważ przepis jest prosty, ciasto się nie klei podczas wałkowania i wycinania, a ciasteczka po upieczeniu nie twardnieją)
przepis: 
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

    wykonanie:
  1. piekarnik nagrzewamy do temperatury  180 st. C.
  2. wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia.
  3. z podanych składników zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Można to zrobić zarówno w robocie kuchennym jak i ręcznie.
  4. wyrobione ciasto zawijamy w folię kuchenną i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
  5. po wyjęciu posypujemy stolnicę odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto.
  6. wycinamy ciasteczka i układamy na blasze.
  7. blachy wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10 min, aż ciastka staną się złote. Uwaga: jeśli macie gazowy piekarnik i wasze ciasteczka nie złocą się z góry, a jedynie z dołu, polecam pod koniec pieczenia posmarować je wodą z cukrem i jeszcze chwilę zapiec. W tym czasie cukier się skarmelizuje, a ciasteczka staną się złociste :).
Dekoracja (przepis zaczerpnięty z czasopisma "dekoracja ciast"): 

ciasteczka "kwieciste"
składniki: 
  •  325 g gęstego lukru królewskiego (przepis w zakładce porady)
  • różowy i niebieski barwnik spożywczy
wykonanie: 
  1. umieść końcówkę cukierniczą w kształcie płatka (jeden koniec szerszy drugi węższy)  wewnątrz rękawa cukierniczego i nałóż do środka 100g białego gęstego lukru królewskiego. Tylko płatki wykonane z gęstego lukru zachowają kształt.
  2. Wyciśnij niewielką ilość lukru na małą deskę lub gwóźdź do kwiatów cukrowych ( ja posłużyłam się korkiem nabitym na gwóźdź) i przyklej do niego kwadrat papieru do pieczenia o wymiarach 5x5 cm. Dzięki temu papier nie będzie się przesuwał.
  3. Trzymaj rękaw cukierniczy pod kątem 45 stopni do papierowego kwadratu. Najszersza część końcówki powinna znajdować się blisko środka kwadratu, a cieńszą skieruj na zewnątrz.
  4. delikatnie ściskając rękaw, zrób pierwszy płatek. Trzymaj szeroką część końcówki w środku kwadratu i obracaj drugi koniec. Przestań wyciskać i unieś końcówkę, kiedy uzyskasz odpowiedni kształt płatka. 
  5. obróć deskę lub gwóźdź do kwiatów i przyłóż końcówkę tuż przy krawędzi pierwszego płatka. Wyciśnij drugi płatek, a następnie trzeci i czwarty. kiedy skończysz wyciskać ostatni, delikatnie przesuń końcówkę do środka i unieś . Gdyby lukier ułożył się w czubek, przyklep go zwilżonym pędzelkiem.
  6. ostrożnie zdejmij kwadrat w kwiatkiem. Użyj szpatuły, jeśli to konieczne, i pozostaw kwiatek do wyschnięcia na co najmniej 8 godzin. Wytrzyj końcówkę i deskę lub gwóźdź wilgotną ściereczką. W ten sam sposób wykonaj kolejne kwiatki.
  7. kiedy kwiatki wyschną, zabarw pozostałe 25 g lukru królewskiego na różowo, rozrzedzając lukier do średniej gęstości. Włóż do rękawa okrągłą końcówkę i wyciśnij 4 kropki na środku każdego kwiatka w miejscu pręcików. Pozostaw do wyschnięcia na 30 min.
  8. w czasie, kiedy kwiatki wysychają, polukruj ciasteczka pozostałym lukrem. Instrukcję znajdziesz w przepisie "motylkowe ciasteczka".
  9. kiedy kwiatki wyschną, przyklej je do ciasteczek pozostałym lukrem.
 "kropkowane ciasteczka"
składniki:
  • 200g bardzo gęstego lukru królewskiego
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy
 wykonanie: 
  1. obrysuj krawędzie ciastek różowym lukrem królewskim wg przepisu zawartego w "motylkowych ciasteczkach"
  2. rozdziel 150 g na dwie miseczki: w pierwszej ok 120g różowego lukru do wypełnienia ciasteczek i 30 g gęstszego, czerwonego lukru. 
  3. wypełnij ciasteczka różowym lukrem
  4. natychmiast po tym, trzymając rękaw tuż nad polukrowanym ciastkiem, delikatnie wyciśnij kropkę, zwalniając uścisk w momencie, kiedy kropka dotknie lukru.
  5. ostrożnie unieś rękaw. Uważaj, żeby nie pociągnąć za sobą lukru.
  6. w podobny sposób wykonaj pozostałe kropki.
 dobrej zabawy i smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz