Znów nastał okres długich, chłodnych wieczorów. To idealny czas na nadrobienie braków w lekturze, filmach i... pieczeniu. Co tu wybrać? Najlepiej jakiś szybki, łatwy w wykonaniu przepis, który daje przy tym mnóstwo radości. A cóż może cieszyć bardziej niż wykrawanie ciasteczek :)? Tym razem jednak postawiłam na coś więcej niż zwykłe kruche ciasto (w końcu czasu jest teraz sporo) i w wykorzystaniem technik zawartych w "dekoracji ciast" wykonałam "kwieciste" i "kropkowane" ciasteczka. Mam nadzieję, że słodycze przypadną wam do gustu i zainspirują do przygotowywania kolejnych wspaniałych słodkości :). Zapraszam do czytania i komentowania.
ciasto kruche (tym razem skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson. Zdecydowanie przyznaję pozytywną notę, ponieważ przepis jest prosty, ciasto się nie klei podczas wałkowania i wycinania, a ciasteczka po upieczeniu nie twardnieją)
przepis:
- 175 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
wykonanie:
- piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
- wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia.
- z podanych składników zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Można to zrobić zarówno w robocie kuchennym jak i ręcznie.
- wyrobione ciasto zawijamy w folię kuchenną i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
- po wyjęciu posypujemy stolnicę odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto.
- wycinamy ciasteczka i układamy na blasze.
- blachy wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10 min, aż ciastka staną się złote. Uwaga: jeśli macie gazowy piekarnik i wasze ciasteczka nie złocą się z góry, a jedynie z dołu, polecam pod koniec pieczenia posmarować je wodą z cukrem i jeszcze chwilę zapiec. W tym czasie cukier się skarmelizuje, a ciasteczka staną się złociste :).
Dekoracja (przepis zaczerpnięty z czasopisma "dekoracja ciast"):
ciasteczka "kwieciste"
- 325 g gęstego lukru królewskiego (przepis w zakładce porady)
- różowy i niebieski barwnik spożywczy
wykonanie:
- umieść końcówkę cukierniczą w kształcie płatka (jeden koniec szerszy drugi węższy) wewnątrz rękawa cukierniczego i nałóż do środka 100g białego gęstego lukru królewskiego. Tylko płatki wykonane z gęstego lukru zachowają kształt.
- Wyciśnij niewielką ilość lukru na małą deskę lub gwóźdź do kwiatów cukrowych ( ja posłużyłam się korkiem nabitym na gwóźdź) i przyklej do niego kwadrat papieru do pieczenia o wymiarach 5x5 cm. Dzięki temu papier nie będzie się przesuwał.
- Trzymaj rękaw cukierniczy pod kątem 45 stopni do papierowego kwadratu. Najszersza część końcówki powinna znajdować się blisko środka kwadratu, a cieńszą skieruj na zewnątrz.
- delikatnie ściskając rękaw, zrób pierwszy płatek. Trzymaj szeroką część końcówki w środku kwadratu i obracaj drugi koniec. Przestań wyciskać i unieś końcówkę, kiedy uzyskasz odpowiedni kształt płatka.
- obróć deskę lub gwóźdź do kwiatów i przyłóż końcówkę tuż przy krawędzi pierwszego płatka. Wyciśnij drugi płatek, a następnie trzeci i czwarty. kiedy skończysz wyciskać ostatni, delikatnie przesuń końcówkę do środka i unieś . Gdyby lukier ułożył się w czubek, przyklep go zwilżonym pędzelkiem.
- ostrożnie zdejmij kwadrat w kwiatkiem. Użyj szpatuły, jeśli to konieczne, i pozostaw kwiatek do wyschnięcia na co najmniej 8 godzin. Wytrzyj końcówkę i deskę lub gwóźdź wilgotną ściereczką. W ten sam sposób wykonaj kolejne kwiatki.
- kiedy kwiatki wyschną, zabarw pozostałe 25 g lukru królewskiego na różowo, rozrzedzając lukier do średniej gęstości. Włóż do rękawa okrągłą końcówkę i wyciśnij 4 kropki na środku każdego kwiatka w miejscu pręcików. Pozostaw do wyschnięcia na 30 min.
- w czasie, kiedy kwiatki wysychają, polukruj ciasteczka pozostałym lukrem. Instrukcję znajdziesz w przepisie "motylkowe ciasteczka".
- kiedy kwiatki wyschną, przyklej je do ciasteczek pozostałym lukrem.
składniki:
wykonanie:
- obrysuj krawędzie ciastek różowym lukrem królewskim wg przepisu zawartego w "motylkowych ciasteczkach"
- rozdziel 150 g na dwie miseczki: w pierwszej ok 120g różowego lukru do wypełnienia ciasteczek i 30 g gęstszego, czerwonego lukru.
- wypełnij ciasteczka różowym lukrem
- natychmiast po tym, trzymając rękaw tuż nad polukrowanym ciastkiem, delikatnie wyciśnij kropkę, zwalniając uścisk w momencie, kiedy kropka dotknie lukru.
- ostrożnie unieś rękaw. Uważaj, żeby nie pociągnąć za sobą lukru.
- w podobny sposób wykonaj pozostałe kropki.
dobrej zabawy i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz