Witajcie :),
dziś przygotowałam dla Was jeden z najbardziej klasycznych wypieków, który mi osobiście kojarzy się głównie ze świętami i uroczystościami. Nie da się bowiem zaprzeczyć, że przygotowanie sernika wymaga dosyć dużo pracy, umiejętności oraz środków finansowych (potrzeba sporo i to niestety często dosyć drogich składników). Zapewniam Was jednak, że ciasto warte jest tego całego trudu, ponieważ jest bardzo delikatne, aksamitne, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem oraz stanowi doskonałą ozdobę stołu. Przepis należy do mojej mamy, jest bardzo klasyczny, wypróbowany i zawsze się udaje, dlatego szczerze go polecam, a zwłaszcza tym z Was, którzy już nieco rozwinęli swoje umiejętności kulinarne oraz nie boją się nowych wyzwań. Zapraszam :).
photo Sebastian Kowalski |
składniki na masę:
- 8 jaj
- 1,5 kg twarogu
- 1,5 szklanki cukru
- sok z cytryny
- 5 cukrów waniliowych
- 1 budyń śmietankowy lub 3 łyżki kartoflanki
- 250g masła
- szczypta soli
- rodzynki (opcjonalnie)
składniki na spód ciasta:
- 125g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jaja
- skórka z cytryny
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
spód:
- Jaja ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy stopniowo kolejne składniki, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Tak przygotowane ciasto układamy na spodzie blachy.
- Masło i 0,5 szklanki cukru ucieramy razem do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając, na koniec jeszcze dodatkowo wyrabiamy.
- Do masy stopniowo dodajemy twaróg, cukier waniliowy, budyń, cytrynę oraz rodzynki.
- Ubijamy pianę z białek i pozostałej szklanki cukru, a następnie dodajemy ją do masy twarogowej.
- Masę wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze ok 170-180 stopni przez 1 -1,5 h (najlepiej regularnie sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe).
photo Sebastian Kowalski |
photo Sebastian Kowalski |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz