Witajcie,
Przepraszam, że długo już nie umieszczałam postów, ostatnimi czasy nawarstwiło mi się jednak tyle pracy , że musiałam odłożyć blogowanie. Postaram się jednak dzisiaj zrekompensować Wam tę długą nieobecność bardzo interesującym i niezwykle pysznym przepisem. Zapraszam :).
Babka gotowana przygotowywana jest w polskich domach zdecydowanie rzadziej niż jej pieczone odpowiedniki, głównie ze względu na konieczność posiadania odpowiedniej formy i dużego garnka, jak również dużej "kapryśności" ciasta, które często wychodzi zakalcowate. Nasz wysiłek jednak zostaje sowicie nagrodzony, ponieważ moim zdaniem babka gotowana jest jedną z najlepszych (równać się jej może tylko babka drożdżowa, na którą przepis znajdziecie na blogu), zarówno pod względem smaku, aromatu jak i wilgotności ciasta. Dzieje się tak, ponieważ nie jest ona pieczona w piekarniku, co wyklucza ryzyko spalenia czy wysuszenia wypieku. Polecam ją tym z Was, którzy nie boją się kuchennych wyzwań i śmiało sięgają po nowe przepisy :).
photo Sebastian Kowalski: https://www.facebook.com/KowalskiSebastianPhotography?fref=ts |
składniki:
- 250 g masła
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- cukier waniliowy
- płatki migdałowe
wykonanie:
- Jaja ubijamy z cukrem na parze do momentu, gdy będzie można wykonać ślaczek "ósemkę".
- Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy i dodajemy do jajek.
- Pod koniec dodajemy przestudzony tłuszcz, aromat i płatki i mieszamy.
- Formę do mąki gotowanej smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, a następnie wlewamy masę.
- Wkładamy do garnka z gotującą się wodą tak, aby sięgała ona połowy do 3/4 wysokości formy i gotujemy ok 75 minut.
- Po ostygnięciu ciasto wyjąć z formy i polukrować.
smacznego :)
photo: Sebastian Kowalski |
photo: Sebastian Kowalski |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz