czwartek, 27 czerwca 2013

raz dwa trzy truskawka patrzy

Witajcie :)
wreszcie zawitało lato wraz ze słońcem, wysoką temperaturą oraz długo oczekiwanymi smakami, do których niewątpliwie zaliczyć można truskawkę. Wprawdzie sezon na te owoce jest krótki, daje jednak możliwość wykorzystania go na setki pysznych sposobów. Jednym z nich, który chciałabym Wam zaprezentować, jest lekkie i delikatne biszkoptowe ciasto z bitą śmietaną, galaretką i truskawkami właśnie. Jego wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, pozwala za to w pełni poczuć smak i aromat lata. Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się swoimi pomysłami na dekorację :). 
photo: Sebastian Kowalski

składniki: 

  • biszkopt (można użyć kupnego, lub tak jak ja, upiec samemu, najlepiej dzień wcześniej)
  • śmietana kremówka (ja miałam tylko 250 ml, ale jeśli chcecie, możecie użyć jej więcej)
  • galaretka (ja użyłam agrestowej)
  • niewielka ilość gęstego lukru
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • ok łyżki cukru
wykonanie: 
  1. Przygotowujemy galaretkę, używamy jednak nieco mniejszej ilości wody niż podane jest w przepisie (ja dałam połowę) i czekamy aż zacznie tężeć.
  2. W międzyczasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem.
  3. Do bitej śmietany stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i cały czas dokładnie mieszamy (uwaga: należy upewnić się, że temperatura śmietany i galaretki jest podobna, aby nie powstały tzw "smarki" oraz sprawdzamy, czy galaretka nie stężała za mocno. Jeśli tak się stało, delikatnie ją podgrzewamy).
  4. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki aż masa stężeje. 
  5. Na koniec wybieramy najładniejsze truskawki, delikatnie je myjemy i osuszamy, wykonujemy niewielką ilość gęstego lukru oraz roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Najmniejszą szprycą lub wykałaczką wykonujemy z nich oczy truskawek. 
Smacznego :)
photo: Sebastian Kowalski
photo: Sebastian Kowalski

1 komentarz: