poniedziałek, 18 marca 2013

Wspomnienia świąteczne

Witajcie,
mimo ewidentnej wiosny w kalendarzu pogoda zdaje się nic sobie z tego nie robić i jak może stara się przedłużyć panowanie zimy. Patrząc na śnieżny krajobraz za oknem nie sposób nie przypomnieć sobie najpiękniejszego w roku okresu Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam, umieścić na łamach Tiramissyou właśnie przysmak świąteczny, który wykonałyśmy z moją mamą tuż przed Wigilią. Ciasto nosi wdzięczną nazwę krówka, ma delikatny, mleczny smak dzięki użyciu kajmaku i kremówki, które w połączeniu z pysznym spodem i posypką orzechową stanowi wspaniałą propozycję, która pozwala przetrwać nawet tak nieprzyjemną pogodę, jaka panuje teraz za oknem. Co więcej, wykonanie placka jest stosunkowo proste i nie wymaga dużych nakładów pracy czy umiejętności, dlatego serdecznie polecam ją wszystkim, spragnionym słodkości, nie mającym jednak dużo czasu do spędzenia w kuchni. Do dzieła :)!
photo Sebastian Kowalski


składniki: 
ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jaja
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
 krem:
  • 0,5 litra śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  •  2 łyżeczki żelatyny
wykonanie: 
  1. Składniki na ciasto oprócz mleka skondensowanego i orzechów mieszamy razem i wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie dzielimy na 2 części, przekładamy na blachy i pieczemy dwa placki.
  2. Mleko skondensowane gotujemy i zagęszczamy do uzyskania kajmaku.
  3. Składniki na krem ubijamy razem. 
  4. Na spód kładziemy 1 placek (wystudzony), na to krem z bitej śmietany, potem drugi placek, kajmak i na koniec posypujemy posiekanymi orzechami. 
I to już wszystko :). Jak napisałam, ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu a jednocześnie efektowne. Zapraszam do komentowania i oczywiście do wypróbowania przepisu :).
photo Sebastian Kowalski

photo Sebastian Kowalski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz