Witajcie,
mimo ewidentnej wiosny w kalendarzu pogoda zdaje się nic sobie z tego nie robić i jak może stara się przedłużyć panowanie zimy. Patrząc na śnieżny krajobraz za oknem nie sposób nie przypomnieć sobie najpiękniejszego w roku okresu Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam, umieścić na łamach Tiramissyou właśnie przysmak świąteczny, który wykonałyśmy z moją mamą tuż przed Wigilią. Ciasto nosi wdzięczną nazwę krówka, ma delikatny, mleczny smak dzięki użyciu kajmaku i kremówki, które w połączeniu z pysznym spodem i posypką orzechową stanowi wspaniałą propozycję, która pozwala przetrwać nawet tak nieprzyjemną pogodę, jaka panuje teraz za oknem. Co więcej, wykonanie placka jest stosunkowo proste i nie wymaga dużych nakładów pracy czy umiejętności, dlatego serdecznie polecam ją wszystkim, spragnionym słodkości, nie mającym jednak dużo czasu do spędzenia w kuchni. Do dzieła :)!
photo Sebastian Kowalski |
składniki:
ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 2 jaja
- 4 łyżki miodu
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- puszka mleka skondensowanego słodkiego
- 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
krem:
- 0,5 litra śmietanki kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
wykonanie:
- Składniki na ciasto oprócz mleka skondensowanego i orzechów mieszamy razem i wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie dzielimy na 2 części, przekładamy na blachy i pieczemy dwa placki.
- Mleko skondensowane gotujemy i zagęszczamy do uzyskania kajmaku.
- Składniki na krem ubijamy razem.
- Na spód kładziemy 1 placek (wystudzony), na to krem z bitej śmietany, potem drugi placek, kajmak i na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
I to już wszystko :). Jak napisałam, ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu a jednocześnie efektowne. Zapraszam do komentowania i oczywiście do wypróbowania przepisu :).
photo Sebastian Kowalski |
photo Sebastian Kowalski |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz