wtorek, 5 marca 2013

Para idealna

Witajcie :)

        Pralinki zawsze kojarzyły mi się z pełnią cukierniczego kunsztu. Z wysokogatunkowej czekolady, o idealnym kształcie, pięknie udekorowane a nade wszystko pełne wyśmienitego nadzienia... Stąd też, kiedy jakiś czas temu natknęłam się w sklepie na silikonowe foremki do ich wykonywania, nie wahałam się ani chwili. Jako nadzienie postanowiłam zastosować toffee, ponieważ uwielbiam jego smak w połączeniu z czekoladą. To dopiero moja druga próba przygotowania czekoladek, stąd też proszę o wyrozumiałość ;), jednak już przygotowuję się do wykonania kolejnych, co będziecie mogli śledzić w kolejnych postach. Teraz zapraszam Was do czytania, komentowania oraz oczywiście samodzielnego wykonania tych pysznych słodyczy :).

photo Sebastian Kowalski https://www.facebook.com/KowalskiSebastianPhotography?ref=ts&fref=ts
przepis zaczerpnięty ze strony: http://dzismamochotena.blox.pl/2010/12/Czekoladki-z-toffee-Pyszne-czekoladki-wypelnione.html

składniki na około 20 sztuk 
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady (warto dać pół na pół)
  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 1 płaska łyżka masła
  • pudełko po bombonierce z wgłębieniami lub forma do lodu
wykonanie: 
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka smarujemy foremki, szczególnie zwracając uwagę na boki. 
  2. Po wysmarowaniu odkładamy do góry nogami, tak by czekolada rozłożyła się równomiernie. Można schłodzić w lodówce. Czynność powtarzamy, tworząc dwie warstwy czekolady (czekoladkę będzie łatwiej wyjąć). 
  3.  Masę kajmakową ucieramy z masłem i wypełniamy środek czekoladek, następnie wyrównujemy wierzch i nakładamy pędzelkiem dwie wartwy czekolady (to będzie spód naszych pralinek). 
  4. Wkładamy do lodówki i czekamy aż czekolada stężeje, po czym delikatnie wyjmujemy czekoladki z foremek.
smacznego :) 
photo: Sebastian Kowalski

photo Sebastian Kowalski
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz