sobota, 30 marca 2013

Babka baranek wielkanocny

Witajcie :)
z okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy chciałabym złożyć wszystkim czytelnikom "Tiramissyou" serdeczne życzenia zdrowych, radosnych i błogosławionych świąt zmartwychwstania Pańskiego, bogatego zajączka oraz oczywiście stołu suto zastawionego Waszymi ulubionymi potrawami :). A skoro już mowa o świątecznych pysznościach, to nie możemy pominąć przy tej okazji najbardziej popularnego wypieku, to jest wielkanocnej baby. Na początek chciałabym zamieścić najbardziej podstawowy przepis, wykonywany u mnie w domu już od wielu lat. Jest bardzo prosty i zawsze się udaje, dlatego gorąco polecam go wszystkim, którzy jeszcze nie przystąpili do wykonywania świątecznych wypieków. Dla uzyskania bardziej świątecznego charakteru możecie, jak ja, użyć specjalnej formy, które bez problemu można teraz kupić w sklepach. Zapraszam do wypróbowania i komentowania :).
photo Sebastian Kowalski - https://www.facebook.com/KowalskiSebastianPhotography?ref=ts&fref=ts

składniki: 
  • 250 g masła 
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki kartoflanki
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • aromat 
wykonanie: 
  1. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy jajka.
  2. Do masy wrzucamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.   
  3. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy w ok 170 st C. 
I gotowe :). Dla uzyskania lepszego efektu możecie udekorować babkę lukrem królewskim średniej gęstości (przepis znajdziecie w zakładce porady).
Smacznego :)       

photo Sebastian Kowalski

1 komentarz:

  1. Przepis wypróbowany :) co prawda w wersji zwyczajnie babkowej lukrowanej, ale wyszło wyśmienicie. Zuzanna poleca! p.s. pyszny blog ;)

    OdpowiedzUsuń