czwartek, 11 kwietnia 2013

Tradycyjna baba drożdżowa

Witajcie :)
Korzystając z dzisiejszej wiosennej aury chciałabym zaprezentować moją największą dumę tegorocznej Wielkanocy: tradycyjną babę drożdżową mojej mamy. W tym roku dopiero udało mi się ją wykonać samodzielnie, ponieważ przygotowanie jest dosyć czasochłonne i męczące, zapewniam jednak, że ciasto jest warte zachodu. Lekkie, aromatyczne, pięknie wypieczone, stanowi wspaniałą dekorację świątecznego stołu i, oczywiście, rozkosz dla podniebienia. Zdecydowanie warte polecenia wszystkim smakoszom i wielbicielom tradycyjnej polskiej kuchni. Zapraszam do wypróbowania i komentowania :).

photo Sebastian Kowalski https://www.facebook.com/KowalskiSebastianPhotography?ref=ts&fref=ts
składniki: 
  • 6 dkg drożdży
  • 15 dkg cukru
  • 250 ml mleka
  • 5-10 żółtek (ja dałam 9) 
  • 50 dkg mąki
  • 15dkg masła
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • skórka pomarańczowa
  • migdały w płatkach (opcjonalnie)
wykonanie: 
  1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. 15 dkg mąki zalewamy wrzącym mlekiem, ucieramy tak, aby nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
  2. Gdy masa przestygnie, łączymy ją z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  3. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do rozczynu, wsypujemy resztę mąki i starannie wyrabiamy ręką.
  4. Kiedy ciasto stanie się gładkie, lśniące i z pęcherzykami powietrza, wlewamy do niego po trochu, wciąż dokładnie wyrabiając, rozpuszczone i przestudzone masło.
  5. Na koniec dodajemy rodzynki, pomarańcze i migdały, a następnie ciasto wlewamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple, aż podwoi swoją objętość. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy.
Smacznego :)
photo Sebastian Kowalski

photo Sebastian Kowalski

4 komentarze:

  1. Hej, mam pytanie (mam nadzieję, że się nie wygłupię ;P): czy można sobie pomóc w wyrabianiu tego ciasta mikserem, czy trzeba ręcznie? Nigdy nie piekłam niczego z drożdżami i nie mam bladego pojęcia z czym to się je ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście nigdy nie próbowałam wyrabiać akurat tego ciasta mikserem, lubię robić to rękoma, aby dobrze wyczuć, czy jest ono gotowe do pieczenia czy nie ;). Generalnie jednak drożdżowe ciasto można bez problemu wyrabiać w mikserze, jeśli mamy odpowiednią końcówkę w kształcie haka, więc i w tym przypadku nie powinno być problemów. pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki ;) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto spokojnie da radę wyrobić mikserem z hakami :) Wygląda wspaniale - taka żółciutka i puchata :)

    OdpowiedzUsuń