z racji przypadającego dziś dnia zakochanych, chciałabym pokazać Wam moją propozycję miłosnego deseru ;). Wykonanie jest wbrew pozorom bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności, za to efekt powali na kolana niejednego i niejedną ;). Przepis ten dedykuję zwłaszcza osobom, które nie spędzają na co dzień dużo czasu w kuchni, a chcieliby przygotować dla swojej drugiej połowy coś szczególnego ;). Do dzieła!
photo Sebastian Kowalski |
babeczki (przepis zaczerpnęłam ze strony http://www.dobrzuszka.pl/przyjecia/2568/ - serdecznie polecam, również dekoracje :) ):
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru (polecam dodać też trochę cukru waniliowego)
- 140 ml kwaśnej śmietany (jeśli dbacie o linię, możecie użyć jogurtu naturalnego, np. śródziemnomorskiego)
- 125 ml oleju
- 2 łyżki miodu (należy uważać, żeby nie był zbyt twardy)
- 2 jajka
- 2 łyżki cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 3 obrane, pokrojone w kostkę kwaśne jabłka
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotowujemy foremki z papilotkami.
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. W drugiej misce mieszamy śmietanę, olej, miód i jajka oraz cynamon. Mieszamy dokładnie obie grupy składników, a następnie niezbyt dokładnie łączymy mokre i suche składniki i dodajemy jabłka.
- Wypełniamy masą foremki do ok. 3/4 ich wysokości i pieczemy ok 20 minut. Jeżeli drewniany patyczek po włożeniu jest suchy, znaczy, że mufinki są gotowe. Wykładamy mufinki na deskę, lub talerzyk i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy babeczki ostygną, dekorujemy je serduszkami i kremem maślanym.
składniki:
- 250g masła
- 250g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- Dowolne barwniki spożywcze (opcjonalnie)
- Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder i wlewamy esencję waniliową.
- Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka, to zajmie jakieś 5-7 minut, wtedy wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę.
- Jeśli chcemy zabarwić krem, dodajemy wybrany barwnik spożywczy i mieszamy.
składniki:
- ok 200g lukru plastycznego
- różowy barwnik spożywczy
- perełki cukiernicze
- zagniatamy lukier plastyczny (przepis w zakładce "porady") i barwimy różowym barwnikiem.
- masę rozwałkowujemy na grubość 1-2 mm i odciskamy wzór kratki (można do tego użyć specjalnego szablonu lub wykonać za pomocą patyczka lub nożyka).
- wykrawamy serduszka za pomocą wykrawaczki do ciasteczek.
- w miejscach przecięć delikatnie wciskamy perełki (jeśli perełki wypadają, wystarczy przykleić je za pomocą odrobiny zwykłego lukru).
photo Sebastian Kowalski |
photo Sebastian Kowalski |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz