czwartek, 14 lutego 2013

moja walentynkowa propozycja

Witajcie
z racji przypadającego dziś dnia zakochanych, chciałabym pokazać Wam moją propozycję miłosnego deseru ;). Wykonanie jest wbrew pozorom bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności, za to efekt powali na kolana niejednego i niejedną ;). Przepis ten dedykuję zwłaszcza osobom, które nie spędzają na co dzień  dużo czasu w kuchni, a chcieliby przygotować dla swojej drugiej połowy coś szczególnego ;). Do dzieła!
photo Sebastian Kowalski
Sposób dekoracji zaczerpnęłam z z dwutygodnika "Dekoracja Ciast" DeAgostini

babeczki (przepis zaczerpnęłam ze strony http://www.dobrzuszka.pl/przyjecia/2568/ - serdecznie polecam, również dekoracje :) ):
  •  250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru (polecam dodać też trochę cukru waniliowego)
  • 140 ml kwaśnej śmietany (jeśli dbacie o linię, możecie użyć jogurtu naturalnego, np. śródziemnomorskiego)
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżki miodu (należy uważać, żeby nie był zbyt twardy)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 3 obrane, pokrojone w kostkę kwaśne jabłka
wykonanie:  
  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotowujemy foremki z papilotkami.
  2.  Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. W drugiej misce mieszamy śmietanę, olej, miód i jajka oraz cynamon. Mieszamy dokładnie obie grupy składników, a następnie niezbyt dokładnie łączymy mokre i suche składniki i dodajemy jabłka. 
  3. Wypełniamy masą foremki do ok. 3/4 ich wysokości i pieczemy ok 20 minut. Jeżeli drewniany patyczek po włożeniu jest suchy, znaczy, że mufinki są gotowe. Wykładamy mufinki na deskę, lub talerzyk i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  4. Kiedy babeczki ostygną, dekorujemy je serduszkami i kremem maślanym.
Krem maślany (przepis zaczerpnięty ze strony: http://kulinarnamuza.wordpress.com/2012/03/02/krem-maslany-do-dekoracji-i-wyciskania-szpryca/) 

składniki: 
  • 250g masła
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • Dowolne barwniki spożywcze (opcjonalnie)
 wykonanie: 
  1. Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder i wlewamy esencję waniliową.
  2.  Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka, to zajmie jakieś 5-7 minut, wtedy wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę. 
  3. Jeśli chcemy zabarwić krem, dodajemy wybrany barwnik spożywczy i mieszamy. 
 lukrowe serduszka (przepis zaczerpnięty z dwutygodnika "Dekoracja ciast" DeAgostini): 

składniki:
  • ok 200g lukru plastycznego
  • różowy barwnik spożywczy
  • perełki cukiernicze
wykonanie:
  1. zagniatamy lukier plastyczny (przepis w zakładce "porady") i barwimy różowym barwnikiem.
  2. masę rozwałkowujemy na grubość 1-2 mm i odciskamy wzór kratki (można do tego użyć specjalnego szablonu lub wykonać za pomocą patyczka lub nożyka).
  3. wykrawamy serduszka za pomocą wykrawaczki do ciasteczek.
  4. w miejscach przecięć delikatnie wciskamy perełki (jeśli perełki wypadają, wystarczy przykleić je za pomocą odrobiny zwykłego lukru).
To już wszystko :). Teraz wystarczy jedynie udekorować babeczki kremem za pomocą rękawa cukierniczego i ułożyć na nich serduszka. Życzę smacznego i wspaniałych walentynek ;).
photo Sebastian Kowalski

photo Sebastian Kowalski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz