Przygotowałam dla Was nową słodką propozycję, z którą mogliście zapoznać się przy okazji poprzedniego posta. Czekoladowe ciasteczka z monogramem to świetny pomysł na niebanalny prezent, życzenia czy po prostu fantazyjną przekąskę. Czekoladowy aromat ciasteczek wspaniale roznosi się po domu, a ich kruchość i doskonały smak uwiodą nawet tych, który w postanowieniu noworocznym obiecali utratę wagi ;). Zdobienie wymaga wprawdzie nieco umiejętności (dlatego też wybaczcie wszelkie niedociągnięcia w moich pracach), jest jednak świetną przygodą, idealną na długie zimowe wieczory :). Powodzenia :).
photo Sebastian Kowalski |
składniki:
ciasteczka: (przepis znaleziony na blogu Twoje&Moje, gorąco polecam :) http://twojemoje.blogspot.com/)
- 160g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g gorzkiego kakao
- 130g miękkiego masła
- 70g cukru
wykonanie:
- Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao.
- Masło ucieramy w misce z cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, następnie cały czas miksując dosypujemy mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor.
- Z ciasta formujemy kulki o wadze ok. 18g i spłaszczamy na grubość ok. 5 mm.
- Układamy na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia).
- Pieczemy ok 15 min w temp. 170 stopni, a następnie zostawiamy do wystygnięcia.
lukrowe
dekoracje: (przepis
zaczerpnięty z dwutygodnika Dekoracja ciast)
składniki:
- 60 g lukru plastycznego (przepis w zakładce porady)
- barwniki spożywcze (ja użyłam różowego i żółtego)
- 120g masy cukrowej (przepis w zakładce porady)
- 3 łyżki roztopionej glazury morelowej (można też użyć wody z cukrem pudrem)
- klej jadalny (opcjonalnie)
- 50g lukru królewskiego średniej gęstości (przepis w zakładce porady)
wykonanie:
- Zagniatamy 60g lukru plastycznego na gładką masę. Dzielimy ją na tyle części, ile kolorów wybraliśmy (w moim przypadku na 2) i barwimy.
- Planujemy, jakie literki chcemy wykonać w danym kolorze, następnie rozwałkowujemy na nieprzywierającej desce (lub silikonowej macie) jeden z kolorów na grubość ok 2 mm. Obracamy go na drugą stronę i zaczynamy wykrawanie literek (bardzo polecam w tym celu użyć specjalnych stempelków, zdecydowanie ułatwiają pracę ;) ). Powtarzamy czynność do uzyskania tylu literek, ile zaplanowałyśmy.
- Przy pomocy szpatułki delikatnie usuwamy przylegający lukier i przenosimy literki na papier. W taki sam sposób wykonujemy literki w pozostałych kolorach.
- Zagniatamy 120g masy cukrowej. Znów dzielimy na tyle części, ile jest barwników, następnie rozwałkowujemy lukier na grubość ok 3mm i okrągłą wykrawaczką o średnicy nieco mniejszej od średnicy ciastek wykrawamy tyle kółek ile mamy ciasteczek.
- Delikatnie smarujemy jedną stronę ciastka glazurą morelową (lub zwykłym lukrem), małą szpatułką umieszczamy kółko z lukru na środku ciastka i delikatnie dociskamy, wygładzając krawędzie. To samo wykonujemy ze wszystkimi ciasteczkami.
- Małym pędzelkiem smarujemy tył literki niewielką ilością kleju jadalnego (lukru lub przegotowanej wody) i przyklejamy na środku kółka. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi literkami.
- Zabarwiamy 25g lukru królewskiego średniej gęstości na wybrane kolory. Napełniamy lukrem rękaw cukierniczy i wyciskamy kropki wokół każdego kółka (uwaga: kolor kropek powinien być ten sam co kolor literki). Tak samo robimy z pozostałymi ciasteczkami.
photo Sebastian Kowalski |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz