Na początek chciałbym zaproponować jeden z moich ulubionych serników.
Lekki, delikatny, z mocną nutą cytrynową i, oczywiście, bardzo
dekoracyjną złotą rosą :). Ciasto to nie wymaga zbyt wielkich
umiejętności kulinarnych, więc doskonale sprawdza się w przypadku
początkujących kucharek i kucharzy, a swoimi walorami estetycznymi
uświetni niejedną imprezę ;).
Składniki:
ciasto
- 250g masła
- 3 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- mały proszek do pieczenia
masa serowa
- 1 kg twarogu (można użyć gotowego twarogu do serników lub tradycyjnego, zmielonego uprzednio w maszynce)
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- paczka budyniu (waniliowego lub śmietankowego)
- cukier waniliowy
- starta skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
ciasto:
- Zagniatamy masło z żółtkami i cukrem.
- Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i dalej wyrabiamy.
- Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Uwaga: ciasto należy również położyć na boki ciasta, ponieważ masa serowa jest dosyć rzadka.
- do miksera wrzucamy najpierw jaja z cukrem i miksujemy do białości.
- Następnie, ciągle miksując, dodajemy powoli olej na przemian z twarogiem.
- Na koniec wlewamy mleko, budyń oraz sok i skórkę z cytryny.
- Masę ostrożnie przelewamy do foremki i pieczemy 45 min. W międzyczasie ubijamy pianę z trzech pozostałych białek, szklanki cukru oraz łyżeczki kartoflanki.
- Po upływie 45 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozkładamy na nim ubitą pianę i pieczemy jeszcze 15 min. Gdy ciasto ostygnie (często dopiero następnego dnia) pojawia się złota rosa.
Uwaga:
bardzo ważne jest, aby warstwa z białek nie znajdowała się w piekarniku
dłużej niż 15 min, inaczej złota rosa może się nie pojawić! Dlatego też
złotą rosę stosunkowo łatwiej wykonać w piekarniku gazowym, ponieważ
(zwłaszcza w starszych typach) nie mają one opcji pieczenia z góry.
Jeśli macie piekarnik elektryczny możecie nawet potrzymać ciasto w
piekarniku kilka minut dłużej przed włożeniem białek, aby mieć pewność
efektu.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz