wtorek, 9 października 2012

sernik "złota rosa"

       Na początek chciałbym zaproponować jeden z moich ulubionych serników. Lekki, delikatny, z mocną nutą cytrynową i, oczywiście, bardzo dekoracyjną złotą rosą :). Ciasto to nie wymaga zbyt wielkich umiejętności kulinarnych, więc doskonale sprawdza się w przypadku początkujących kucharek i kucharzy, a swoimi walorami estetycznymi uświetni niejedną imprezę ;).
Składniki:
ciasto
  • 250g masła
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • mały proszek do pieczenia
masa serowa

  • 1 kg twarogu (można użyć gotowego twarogu do serników lub tradycyjnego, zmielonego uprzednio w maszynce)
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • paczka budyniu (waniliowego lub śmietankowego)
  • cukier waniliowy
  • starta skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
Wykonanie:

ciasto
  1. Zagniatamy masło z żółtkami i cukrem. 
  2. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i dalej wyrabiamy. 
  3. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Uwaga: ciasto należy również położyć na boki ciasta, ponieważ masa serowa jest dosyć rzadka. 
 masa serowa:
  1. do miksera wrzucamy najpierw jaja z cukrem i miksujemy do białości. 
  2. Następnie, ciągle miksując, dodajemy powoli olej na przemian z twarogiem.
  3.  Na koniec wlewamy mleko, budyń oraz sok i skórkę z cytryny.
  4.  Masę ostrożnie przelewamy do foremki i pieczemy 45 min. W międzyczasie ubijamy pianę z trzech pozostałych białek, szklanki cukru oraz łyżeczki kartoflanki. 
  5. Po upływie 45 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozkładamy na nim ubitą pianę i pieczemy jeszcze 15 min. Gdy ciasto ostygnie (często dopiero następnego dnia) pojawia się złota rosa.
Uwaga: bardzo ważne jest, aby warstwa z białek nie znajdowała się w piekarniku dłużej niż 15 min, inaczej złota rosa może się nie pojawić! Dlatego też złotą rosę stosunkowo łatwiej wykonać w piekarniku gazowym, ponieważ (zwłaszcza w starszych typach) nie mają one opcji pieczenia z góry. Jeśli macie piekarnik elektryczny możecie nawet potrzymać ciasto w piekarniku kilka minut dłużej przed włożeniem białek, aby mieć pewność efektu.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz