środa, 26 grudnia 2012

makowiec

photo: Sebastian Kowalski


     Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest świąteczne pieczenie makowca z mamą. Do dziś jest to moje ulubione ciasto, które cieszy nie tylko smakiem, ale i swoim fantazyjnym wzorem. Również i w tym roku nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole, postanowiłam więc podzielić się z Wami tym sprawdzonym już od wielu lat przepisem. Mam nadzieję, że ciasto to przypadnie Wam do gustu i stanie się inspiracją dla kolejnych cukierniczych prób :).

składniki na 8 strucli
ciasto: 
  • 1kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jaja
  • 2 szkl śmietany kwaśnej
  • 2 kostki masła
  •  4 łyżki cukru 
  • sól 
masa makowa: 
  • 1 kg maku
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kg cukru
  • 8 łyżek miodu
  • 1 szkl łuskanych orzechów
  • 2 garście rodzynek
  • smażona skórka pomarańczowa
  • aromat migdałowy
  • cukier waniliowy
Wykonanie
masa makowa:
  1.  Mak opłukać i osączyć, a następnie zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu, aż da się rozetrzeć w palcach, a następnie osączyć.
  2. Mak przemielić w maszynce do mięsa (jeśli mamy ręczną maszynkę robimy to 3 razy, a jeśli elektryczną 1-2 razy)
  3. W rondlu stopić tłuszcz dodać mak, cukier, miód, posiekane orzechy, sparzone rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, aromat lub cukier waniliowy i mieszając smażyć przez 10-15 min, a następnie zestawić z ognia.
  4. Ubić pianę z 2 białek, dodać do ostudzonej masy i delikatnie wymieszać.
ciasto:
  1. Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną (uwaga: dobrze jest wcześniej nieco podgrzać śmietanę, by rozczyn zaczął szybciej rosnąć)  i odstawić. 
  2. Posiekać masło z mąką, następnie dodać żółtka, sól, rozczyn i wyrobić razem. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok 30 min.
  3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (im będzie dłuższy, tym więcej zwojów będzie miała strucla).
  4. Podzielić ciasto na tyle części, ile ma być strucli, ubić pianę z 2 białek i wysmarować nią ciasto.
  5. Rozłożyć masę równomiernie na przygotowanym cieście, następnie delikatnie zawijać strucle, owinąć papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
  6. Piec w gorącym piekarniku (200-220 C) przez 30-40 min (uwaga: jeśli piekarnik będzie za zimny, ciasto będzie musiało być dłużej w piekarniku, co spowoduje wyschnięcie masy, trzeba więc uważać z temperaturą ;) ). Kiedy strucle będą suche i zarumienione (sprawdzamy patyczkiem) wyjąć je z pieca, ale nie odwijać od razu z papieru, aby nie straciły wilgoci.
  7. Po wystygnięciu można udekorować lukrem królewskim (przepis w zakładce porady).
smacznego :) 
photo: Sebastian Kowalski
photo: Sebastian Kowalski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz